Scheefstand grote teen (hallux valgus)

Wat is hallux valgus? en wat is scheefstand van de grote teen?

Hallux valgus (HAV) het woord zegt het al. Veel mensen zullen zich afvragen wat dit nou betekent. In het Latijns: hallux = grote teen, valgus = naar buiten wijzen. In de volksmond ook bekend als scheefstand van de grote teen. Vaak gaat deze scheefstand samen met een knobbel of botuitsteeksel (exostose) aan de binnenzijde van de voorvoet. Deze botuitsteeksel aan de binnenzijde van de voorvoet kan in sommige gevallen pijnlijk aanvoelen. Een hallux valgus komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.

Hoe ontstaat een hallux valgus of een scheefstand van de grote teen nou eigenlijk?

Meestal is de scheefstand van de grote teen erfelijk. U zult merken dat de grote teen langzaam schever zal gaan staan naarmate u ouder wordt. Meestal bepaald de ongelijke spanning en krachten van de stabiliteitspezen op de grote teen de snelheid van de scheef gaan staan van de grote teengewricht. Deze scheefstand kan zich zo bevorderen tot het de ernaast gelegen tenen raakt. We zien vaak dat mensen met platvoeten meer aanleg hebben voor de ontwikkelen van een hallux valgus of een scheefstand van de grote teengewricht. Soms kan het dragen van schoenen met een te smalle neus deze scheefstand verergeren.

Wat zijn de klachten bij scheefstand van de grote teen?

Scheefstand van de grote teen geeft over het algemeen geen pijn. Pijnklachten komen namelijk meestal als de druk en wrijving te groot wordt op de uitstekende knobbel aan de binnenzijde van de voorvoet. Pijn kan gepaard gaan met roodheid, oedeemvorming en eelt van deze knobbel. Ook kan de scheefstand van de grote teen klachten geven aan omliggende tenen, bij een erge scheefstand kan zelfs de grote teen over de tweede teen heen gaan staan. Meestal is het dragen van smalle of onverantwoorde schoenen lastig wegens de geringe ruimte bij de voorvoet. Schoenen uit doen geeft meestal een rustgevoel.

Symptomen bij hallux valgus:

  • Naar binnen staan van de grote teen of grote teengewricht.
  • Staan van grote teen over de tweede teen heen.
  • Botuitsteeksel (exostose) of knobbel binnenzijde voorvoet.
  • Pijn bij het dragen van de schoenen door een pijnlijke uitsteeksel die geïrriteerd is raakt wegens gerichte ruimte bij de voorvoet.

Wat kunt u doen bij hallux valgus?

Hallux valgus of een scheefstand van de grote teen gaat in principe niet over echter meestal wordt de scheefstand juist erger als het niet behandeld word. Het is daarom raadzaam om hulp te zoeken wanneer u de symptomen herkent. U kunt in ieder geval zelf alvast passende schoenen aanschaffen met een soepele bovenwerk of schoenen met een breedtemaat om druk en irritatie tegen te gaan rond om de botuitsteeksel van de grote teengewricht.

Behandeling van hallux valgus:

De podotherapeuten van Voetselect Podotherapie Eindhoven zullen eerst de oorzaak van de klacht onderzoeken en achterhalen. Een op maat gemaakte orthopedische zool kan de ontwikkeling van de scheefstand van de grote teengewricht remmen. Met behulp van manueeltherapie zal de functie van de grote teengewricht verbeterd worden, dit zorgt voor een betere beweging van de grote teengewricht. Er zal gericht schoenadvies gegeven worden om irritaties tegen te gaan van de exostose en eventuele pijnklachten te verminderen. Meestal wordt de knobbel kleiner wanneer het oedeem van de knobbel minder wordt. Na 6 weken zal er een controle afspraak plaatsvinden.

Hallux valgus operatie?

Een hallux valgus operatie kunt u overwegen als u de scheefstand van de grote teen esthetisch storend vindt. Uw podotherapeut kunt u hier meer over informeren met de mogelijkheden en de mogelijke complicaties. Binnen de visie van de Voetselect podotherapeuten zal een hallux valgus operatie meestal een laatste optie zijn. Bij overweging van een hallux valgus operatie zal dit aandachtig doorbesproken worden met cliënte voordat deze stap gezet wordt.