Pijn in de voorvoet

Wat is voorvoetpijn?

Pijn in de voorvoet is een veel voorkomende klacht met name bij (zaal) sporters die hun bal van de voet sterk belasten, hardlopers en bij mensen die een beroep hebben waarbij ze lang moeten staan en lopen. Ook ontstaat deze klacht soms bij mensen die te smalle, kleine of krappe schoenen dragen.

Wat zijn de klachten bij voorvoetpijn?

Pijn in de voorvoet of pijn onder de voorvoet bevindt zich meestal onder het midden van de voorvoet, oftewel onder de bal van de voet. Daarom wordt er met voorvoetpijn vaak ook pijn onder de bal van de voet bedoeld. Meestal begint voorvoetpijn met stekende en brandende pijn onder de bal van de voet. Soms is er ook uitstraling aanwezig richting de tenen. Lang lopen en staan wordt pijnlijk ervaren en het dragen van schoenen is ongewenst. Vaak nemen de klachten af bij rust en bij het uit doen van schoenen.

Hoe ontstaat pijn in de voorvoet?

Voorvoetklachten kunnen ontstaan door verschillende redenen. Vaak wordt de 2de en de 3de gewrichtskopje onder de voorvoet overbelast door een verstoorde afwikkeling die zou moeten verlopen over de bal van de voet en de grote teen. Dit gaat meestal gepaard met een ongunstige voetstand. Vaak ligt het biomechanische probleem hogerop, bijvoorbeeld in het enkelgewricht. Blokkade in het enkelgewricht kan er voor zorgen dat deze mechanisme niet goed functioneert. Dit zorgt meestal voor een verhoogde druk onder de voorvoet waardoor het kapsels van deze gewrichten geïrriteerd en/of ontstoken raken waardoor er pijnklachten ontstaan met name tijdens belasting. Voorvoet pijn kan ook ontstaan door een zenuwbeknelling tussen de middenvoetsbeentjes (Mortons neuralgie). Meestal zit deze zenuwbeknelling tussen de 3de en de 4de middenvoetsbeentje maar wil ook wel eens voorkomen tussen andere middenvoetsbeenderen. Bij een zenuwbeknelling zit de pijn in en/of onder de bal van de voet en is stekend en brandend van aard. Meestal gaan de klachten gepaard met uitstraling naar de tenen. Bij langdurig aanhoudende klachten of uitstel van behandeling kan het beknelde zenuw ontsteken waardoor de pijnklachten verergeren. Een Mortons neuralgie kan ontstaan door een ongunstige voetstand in combinatie met een verstoorde gangpatroon of door het dragen van te smalle, kleine of krappe schoenen.    

Symptomen bij voorvoetpijn:

  • Pijn voorvoet bij lang lopen en staan.
  • Pijn bij het dragen van de schoenen.
  • Pijn onder de bal van de voet bij autorijden.
  • Voorvoetpijn tijdens het sporten.
  • Tintelingen in de tenen bij belasting of het dragen van schoenen.

Wat kunt u doen bij pijn in de voorvoet?

Voorvoetpijn gaat meestal niet van zelf over. Vaak worden de klachten erger naarmate je er langer mee loopt. Het is daarom raadzaam om hulp te zoeken wanneer u de symptomen herkent. Klachten zullen meestal komen wegens een verstoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Dit zou kunnen komen wegens blokkades van de voet en enkelgewrichten waardoor de functie van de voetgewrichten en de afwikkeling van de voet wordt belemmerd. De ongunstige voetstand zal hoofdwaarschijnlijk invloed hebben op de voetfunctie en de drukbelasting onder de voorvoet.

Behandeling van voorvoetpijn:

De podotherapeuten van Voetselect Podotherapie Eindhoven zullen eerst de oorzaak van de klacht onderzoeken en achterhalen. Met behulp van een op maat gemaakte orthopedische zool en manueeltherapie zal de afwikkeling, functie van de voet en enkel verbeterd worden waardoor de drukbelasting onder de voet zal gaan stabiliseren en waarmee de klachten geleidelijk aan afnemen. Vaak wordt er ook schoenadvies gegeven. Na 6 weken zal er een controle afspraak plaatsvinden.  

Naar verwachting zullen de klachten meestal tussen de 50% – 70% verminderen na ongeveer 4-6 weken.