hielpijn

Wat is hielpijn:

Hielpijn is een veelvoorkomende klacht die we vaak zien binnen de praktijk bij kinderen, sporters jongere en oudere mensen. Vaak hebben deze klachten verschillende redenen. Bij kinderen is het vaak een groeigerelateerde probleem. Bij sporters en ouderen zou er een hielspoor aanwezig kunnen zijn of een overbelasting of ontsteking van de peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris) wat de klachten geeft. Veel hardlopers en voetballers hebben overigens last van een overbelaste peesplaat waardoor ze belemmerd worden tijdens hun sportactiviteit.

Hielspoor of een fasciitis plantaris? Verschil?

Vaak wordt hielspoor verward met fasciitis plantaris of een overbelasting van de peesplaat onder de voet. Bij hielspoor is op een röntgenfoto een uitsteeksel (verkalking) van het hielbeen zichtbaar. Dit uitsteeksel geeft doorgaans geen pijnklachten, vaak is de peesplaat de oorzaak van de pijn. Echter kan het uitsteeksel klachten geven wanneer bijvoorbeeld het vetkussen onder de hiel verminderd. Bij een fasciitis plantaris is de peesplaat onder de voet ontstoken. Als er geen ontsteking aanwezig is hebben we het alleen over een overbelasting van de peesplaat onder de voet.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een benige uitsteeksel onder de hiel. Vaak komt deze benige uitsteeksel tot stand door bijvoorbeeld overmatige trekkrachten van de peesplaat onder de voet (plantaire fascie) die zich aanhecht aan het hielbeen (calcaneus). Deze benige uitsteeksel vormt zich aan het gedeelte waar de peesplaat onder de voet zich aanhecht met het hielbeen. Bij een röntgenfoto is bij veel mensen deze spoortje zichtbaar en geeft vervolgens in meerdere gevallen geen klachten.

Fasciitis plantaris (peesplaatontsteking onder de voet):

Onder de voet bevindt zich een peesplaat (plantaire fascie). Deze peesplaat komt op rek tijdens belasten van de voet. Bij een verkeerde belasting kan deze peesplaat gaan irriteren, overbelast raken of zelfs ontsteken.

Hoe ontstaat een peesplaatontsteking?

Er komt meestal een te hoge belasting op de peesplaat onder de voet. Dit kan komen door een ongunstige looppatroon, voetstand of verkorte spieren waardoor de spanning op de peesplaat toeneemt. Dit kan uiteindelijk leiden tot pijn aan de gehele pees. Vaak is de pijn voelbaar onder de hiel ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat met het hielbeen. Meestal is de peesplaat dan overbelast. Deze pijn kan ook gepaard gaan met een ontsteking van de peesplaat op de locatie van deze aanhechting, dit noemen we een fasciitis plantaris. Bij een fasciitis plantaris kan de pijn anders zijn dan alleen een overbelasting. Bij een ontsteking voelt de pijn bonkend en is de pijn meestal continue aanwezig, in sommige gevallen zelfs ook tijdens het liggen in bed. Een hielspoor, peesplaat overbelasting of ontsteking zien we vaker terug komen bij mensen met een platvoet. Overgewicht speelt ook een grote rol.

Symptomen Hielspoor of fasciitis plantaris:

  • Ochtend pijn of opstartpijn, wat meestal minder wordt na een paar passen.
  • Opstartpijn na lang zitten, ook deze pijn wordt minder na een stuk lopen als de peesplaat onder de voet warm (beter doorbloed) is.
  • Stekende pijn.
  • Bij een ontsteking, continue pijn. Pijn kan stekend en bonkend ervaren. Belasten gaat moeilijk, vaak pijn ook bij rust.
  • Pijn bij het afzetten van de voet.
  • Pijn na een langdurige belasting.
  • Gespannen voelen van de kuiten, achillespees en pees onder de voet.

Wat kunt u aan een hielspoor doen?

Hielspoor of een fasciitis plantris gaat meestal niet van zelf over. Vaak worden de klachten erger naarmate je er langer mee loopt. Het is daarom raadzaam om hulp te zoeken wanneer u de symptomen herkent. Klachten zullen meestal komen wegens een verstoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen, ongunstige voetstand of door te veel spanning van de (kuit) spieren wat bijna altijd gepaard gaat met een verstoorde afwikkeling van de voet en een ongunstige voetstand.

Behandeling van Hielspoor:

De podotherapeuten van Voetselect Podotherapie Eindhoven zullen eerst de oorzaak van de klacht onderzoeken en achterhalen. Met behulp van een op maat gemaakte orthopedische zool en manueeltherapie zal de afwikkeling van de voet verbeterd worden en in combinatie met tapen en specifieke oefeningen zal de spanning van de peesplaat onder de voet afnemen waardoor de overbelasting en ontsteking van de peesplaat zal verminderen. Klachten zullen 50% – 70% verminderen ongeveer na 4-6 weken.