Achillespeesontsteking

Achillespeespijn & achillespeesklachten:

Pijnklachten aan de achillespees kunnen verschillende oorzaken hebben. De achillespees wordt sterkt beïnvloed door de stand van de voet en het looppatroon. Ook schoenen en belasting tijdens bijvoorbeeld sport spelen een belangrijke rol. Wanneer er een disbalans ontstaat kan de achillespees overbelast raken en klachten geven. De podotherapeut kan u dan adviseren over intensiteit van bewegen, schoenadvies geven of podotherapeutische zolen aanmeten en/of tapen.

Wat is achillespeespijn?

Pijn aan de achillespees zien we vaak bij sporters (voetballers, hardlopers) maar ook bij kinderen, senioren en ouderen. De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van het been en hecht zich aan het hielbeen en de kuitspieren. Meestal gaan de klachten gepaard met voetstand, gangpatroon, spierlengte en overbelasting.

Achillespeesontsteking of achillespeesoverbelasting?

Achillespeesklachten kunnen ontstaan door verschillende redenen. Vrijwel altijd is de oorzaak in combinatie met overbelasting van de achillespees. Als het gaat om een achillespeesontsteking hebben we het over een achillespees tendinitis, bij een achillespeesoverbelasting noemen we het een achillespees tendinopathie.

Wat zijn de klachten bij een achillespeesontsteking of achillespeesoverbelasting?

Pijn aan de achillespees lokaliseert zich meestal 4-5 cm boven het hielbeen of aan de aanhechting achillespees met het hielbeen. Bij aanwezigheid van een ontsteking is er vaak een duidelijke verdikking voelbaar bij de pijnlijke punt. Vaak is er een scherpe, stekende en brandende pijn aanwezig die meestal voelbaar is ’s morgens bij het opstarten of bij belasting na een tijdje gezeten te hebben. Na een aantal stappen gelopen te hebben wordt de pijn minder. Meestal nemen de klachten na een langdurige belasting of sporten toe. Tijdens rust worden de klachten in de meeste gevallen minder.

Hoe ontstaat achillespeespijn?

Achillespeesblessure kan ontstaan door verschillende redenen. Meestal wordt de achillespees overbelast door een verstoorde afwikkeling van de voet. Wegens blokkades van de voet of het enkelgewricht wordt het hielbeen te vroeg van de grond opgeheven waardoor de achillespees een hogere en soms langdurigere krachten moet leveren. Bij een platvoet of een voetstand met een binnen- of naar buitengekantelde middenvoet worden vaak de trekkrachten op de achillespees verhoogd. Bij sporters zien we vaak dat verkorte kuitspieren ervoor kunnen zorgen voor het ontstaan van een achillespeesoverbelasting of achillespeesontsteking. Hierdoor komen er kleine scheurtjes in de achillespees waardoor er irritaties ontstaan. Dit geeft meestal de pijn aan de achillespees. Bij een langdurige achillespeesblessure kan het zijn dat de achillespees verdikt raakt en kan er een achillespeesontsteking ontstaan. Het uitvoeren van een verkeerde warming-up voor het sporten en het dragen van verkeerde (sport) schoeisel kunnen mede een achillespeesblessure veroorzaken of verergeren.

Sommige oorzaken van achillespeesklachten:

  • Verstoorde afwikkeling van de voet en blokkade voet en enkel gewricht.
  • Verkorte kuitmusculatuur.
  • Te weinig strekken van de benen bij kantoorwerk.
  • Verkeerde warming-up sporters, voetballers, hardlopers.
  • Verkeerde schoeisel.

Wat kunt u doen bij pijn van de achillespees?

Achillespeesblessure gaat meestal niet van zelf over. Vaak worden de klachten erger naarmate je er langer mee loopt. Het is daarom raadzaam om hulp te zoeken wanneer u de symptomen herkent. Klachten zullen meestal komen wegens een verstoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Dit zou kunnen komen wegens blokkades van de voet en enkelgewrichten waardoor de functie van de voetgewrichten en de afwikkeling van de voet wordt belemmerd. De ongunstige voetstand zal hoofdwaarschijnlijk invloed hebben op de voetfunctie en de overmatige trekkrachten op de achillespees.

Behandeling van achillespeespijn:

De podotherapeuten van Voetselect Podotherapie Eindhoven zullen eerst de oorzaak van de klacht onderzoeken en achterhalen. Met behulp van een op maat gemaakte orthopedische zool en manueeltherapie zal de afwikkeling, functie van de voet en enkel verbeterd worden. In combinatie met spierrekoefeningen en trainingsadvies zal de trekkrachten op de achillespees en kuitspieren verminderen. Met tape zal voorlopig de spanning van de achillespees en kuitmusculatuur verminderd worden. Vaak wordt er ook een passende schoenadvies gegeven. Hierdoor zullen de klachten geleidelijk aan afnemen. Na 6 weken zal er een controle afspraak plaatsvinden. Soms is er een multidisciplinaire aanpak samen met de fysiotherapeut nodig. Dit zal goed doorgesproken worden met cliënte en onder begeleiding van de podotherapeut en fysiotherapeut plaatsvinden. Naar verwachting zullen de klachten meestal tussen de 50% – 70% verminderen na ongeveer 4-6 weken.